Eper

Eper: csábító szemek

 

Amikor először ránk nevet márciusban a primőrök között a vidám piros színével, érezzük: itt a tavasz. Igazi aromájával pedig a napsütötte nyárelőn ajándékoz meg a legcsábítóbb gyümölcsök egyike, az eper.

Ismerjük meg!

A rózsafélék családjába tartozó kerti eper vagy ananászeper (Fragaria ananassa) őse az erdőn-mezőn megtalálható eper, illetve a csepp alakú szamóca, amely a mérsékelt éghajlati övben általánosan elterjedt. Ez az indákkal szaporodó, fehér virágú gyümölcs Amerikából származik. A XVII. században Észak-Amerikából hozták be Európába az ún. virginiai, majd újabb évszázaddal később Dél-Amerikából a chilei szamócát. A keresztezés nagyon jól sikerült, megszületett a kerti eper. Főúri kastélyok kertjeiből aztán általánosan elterjedtté vált az epertermesztés, mivel igen jól eladhatónak bizonyult, különösen az ananászeper, amelyet a XIX. század második felében Burgenlandban kezdtek termeszteni. Jellegzetes íze, kellemes zamata, illata miatt nagyon népszerű, és mivel gyorsan termőre fordul, kiskertekben is egyre többen termesztik manapság is. Az eper évelő növény, termése áltermés, amelyeknek nagysága és formája a fajtától függően igen változatos, színe világos piros vagy sötétpirosas, húsa többé-kevésbé kemény és lédús. A kiegyensúlyozott éghajlatot és az enyhén savas kémhatású talajt kedveli. Vannak olyan fajtái, amelyek öntözést sem igényelnek, például a Madame Moutot fajta. Ma valamilyen fajta epret szinte a Föld minden részén termesztenek, a szubtrópusoktól kezdve egészen a sarkvidéki területekig.

Miért jó?

Tisztító, az emésztést és a veseműködést serkentő, immunerősítő hatást tulajdonítanak az epernek. Gazdag az ásványianyag- (kalcium-, kálium-, vas-) és gyümölcssav-tartalma: 28 mg kalciumot, 145 mg káliumot, 18 mg magnéziumot rejt 100 grammja. Vastartalma miatt ajánlható vérszegénység, köszvény és tuberkulózis ellen. A vitaminok közül az A provitaminját, B1 és B2, valamint 40 mg C-vitamint találhatunk benne. Önállóan fogyasztva vagy valamilyen tejtermékkel készült epres csemegeként nagyon jól beillik az egészségfenntartó táplálkozásba, de alacsony energiatartalma (35 kcal 100 grammban) miatt testsúlycsökkentő étrendbe is.

A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, amelyek antioxidáns hatásúak, vagyis a felesleges szabad gyökök lekötésével megakadályozzák azok sejtkárosító hatását.

Hogyan fogyasszuk?

Bármihez is használjuk fel, csak gondos mosás, tisztítás után tegyük, mert a gyümölcs földdel is érintkezik. Amíg csak mód van rá, legjobb nyersen fogyasztani, tejszínhabbal, gyümölcstorták koronájaként, vagy pudinggal leöntve. Jól fagyasztható, különösen, ha óvatosan, különálló szemeket fagyasztunk le, így mélyhűtötten is alkalmas lesz díszítésre.

Jól konzerválható is: szörp, dzsem, lekvár, befőtt egyaránt készülhet belőle.